Skip to Content
ALT Concurs Național de Coregrafie, ediția a III-a

ALT Concurs Național de Coregrafie, ediția a III-a

Asociația Secția de Coregrafie organizează în perioada 17 - 21 octombrie 2015, cea de-a treia ediție a competiției ALT Concurs Național de Coregrafie, un proiect dedicat coregrafilor și spectatorilor din România.

Proiectul se va desfășura pe parcursul a cinci zile și va cuprinde: competiția oficială, ateliere de formare profesională conduse de coregrafi de renume internațional, spectacole de coregrafie contemporană din Spania și Ungaria, decernarea premiilor și un eveniment de networking pentru public și artiști.

ALT Concurs va însemna și în acest an un proiect complex cu ramificații internaționale.

Astfel, o vom avea invitată pentru a doua oară pe celebra coregrafă și directoare artistică Eva Sánchez Martz, care va face parte din juriul #AltConcurs, va susține un atelier de dans bazat pe emoție și energie activă, și va prezenta publicului român o lucrare proprie, ”What is Left” (21 octombrie, Biblioteca Națională a României).

Artista de origine maghiară, Márta Ladjánszki va conduce un atelier dedicat profesioniștilor interesați să-și perfecționeze antrenamentul. Atelierul se va baza pe tehnica de dans contemporan Horton. Marta va prezenta duminică, 18 octombrie la Centrul Național al Dansului cel mai recent spectacol al său, "UNTITLED", o meditație într-un singur act.

Manuel Pelmuș, unul dintre cele mai reprezentative nume românești pe scena internațională a dansului contemporan, va fi cel de-al doilea membru al juriului #AltConcurs și va coordona un atelier de creație pentru profesioniștii români. Teatrologul Cristiana Gavrilă va juriza competiția.

ALT Concurs este un proiect cultural organizat de Asociația Secția de Coregrafie și finanțatde ArCub în cadrul programului cultural ”Ești București”.

PROGRAM ALT Concurs 

17 octombrie, începând cu ora 17:00

Competiția oficială ALT Concurs Național de Coregrafie

18 Octombrie, ora 19:00

UNTITLED", coregrafia Márta Ladjánszki (L1 Association)

19, 20 și 21 Octombrie, începând cu ora 10:00

Ateliere de formare profesională

21 Octombrie, ora 17:30

What is left”, coregrafia Eva Sánchez Martz (Martz Contemporary Dance Company), Videographer Lara Padilla 

21 Octombrie, 18:00

Decernarea premiilor #AltConcurs 

21 Octombrie, ora 20:00

ALT Party

Competiția oficială va fi transmisă în direct pe site-ul www.altconcurs.ro și va putea fi vizionată gratuit și fără cont. Programul complet poate fi urmărit pe site-ul competiției și pe pagina de Facebook Cartierul de Dans.

PREMII ALT Concurs 2015

Premiul ALT Concurs Național de Coregrafie 2015

(un premiu în valoare 10.000 RON acordat de juriu)

Premiul Performer

(un premiu în valoare de 3.000 RON acordat de juriu)

Premiul Open Door la Institutul de Artă din Barcelona

(o săptămână de studiu la Institutul de Artă din Barcelona acordată de Martz Contemporary Dance Company)

Bursa World Dance Movement

(o bursă în valoare de 150 EUR acordată de Martz Contemporary Dance Company)

Premiul WASP

(o rezidență pentru dezvoltarea proiectului oferită de Asociația 4Culture)

 

LOCAȚII 

Centrul Național al Dansului - București,

bldv. Mărășești nr. 80 - 82  

Biblioteca Națională a României,

bldv. Unirii nr. 22

Studiourile de dans Dance Planet,

bldv. I .C. Brătianu 29 - 33, Magazinul Cocor, etj. 4

Spectacolele din cadrul Bibliotecii Naționale sunt cu intrare liberă.

Prețul și modalitățile de procurare a biletelor pentru competiția oficială sunt disponibile pe www.cndb.ro

Echipa ALT Concurs 

Director

Sandra Mavhima

Parteneri privați

Martz Contemporary Dance Company, L1 Association, X si 0 Dance Project, Aqua Carpatica, Baneasa/Grand Cinema & More, Dance Planet, WASP - Working Art Space and Production.

Parteneri instituționali:

Centrul Național al Dansului, Biblioteca Națională a României, Ambasada Spaniei la București, Institutul Balassi.

Parteneri media principali:

TVR2, Radio România Cultural, Tanănana, bazavan.ro, horiaghibutiu.ro.

Proiectul este comunicat de

Dans Cult Communication și Red Ballerina, membru CID-UNESCO.

JURIU ȘI INVITAȚI

Eva Sánchez Martz

Născută în Madrid în 1980, Eva a urmat primele cursuri de balet la vârsta de 5 ani. Muzica este însă cea căreia i s-a dedicat în următorii ani, urmând Conservatorul Regal din Madrid – secția pian. Din 1998 s-a reîntors la dans, pe care l-a studiat, exersat, simțit și mai ales transformat. A făcut parte din trupa Cirque du Soleil, unde s-a perfecționat în gimnastică acrobatică, metodă pe care a aplicat-o ulterior și în dans. Și-a înființat propria școală în anul 2003, International Dance Studio și Club de gymnasia Acrobática Madrid. A început ulterior să își dezvolte repertoriul coregrafic, prin asociația Acrodance SL. Iar astăzi, Eva este un artist complet și complex: coregraf, director, instructor de dans și performer. www.evamartz.com 

Márta Ladjánszki

Dansatoare, coregrafă, profesor din Ungaria și vice-președinte artistic al L1 Association, și-a început cariera cu studii de balet clasic, gimnastică, jazz dance și dans modern în Ungaria și în Viena. A co-fondat KOMPmANIA Contemporary Dance Theatre la finele anului 1996. Până în 2002 a lucrat și creat în cadrul acestei companii de teatru-dans, dezvoltând și proiecte independente de acest context. A debutat cu o carieră solo pentru care a câștigat o serie de premii în Belgrad, Praga și Budapesta și a fost artist resident în cadrul programelor CEC ArtsLink, TQW and danceWeb. A primit invitația de a se alătura ca director artistic parteneriatului L1 Independent Dancers, fondat de 7 dansatori în Budapesta. Recent, a început să colaboreze cu o serie de artiști independenți alături de care realizează spectacole. Este interesată de studiul corpului și experimentarea limitelor sale fizice, mixul dintre muzică și coregrafie, utilizând de multe ori muzică live în spectacolele ei. www.martaatwork.com / www.L1.hu 

Cristiana Gavrilă

Coordonatoare a Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în cadrul căruia a lansat programul 9G (Noua Generație), o platformă teatrală adresată creatorilor tineri. Cristiana Gavrilă este teatrolog și coautoare a antologiei „Actori poeţi, Poeţi actori” (Brumar, 2008) și a volumului „Academia itinerantă Andrei Șerban – Cartea atelierelor” (Nemira, 2013). Are în lucru „Lecţia de Shakespeare – retrospectiva Shakespeare în România”, un volum de interviuri cu regizorii care au semnat cele mai importante spectacole cu piesele lui Shakespeare în România. Cristiana este doctorandă în teatrologie, cu tema „Actorul şi corpul estetic” și a semnat articole, eseuri, studii şi interviuri în publicaţiile Curentul, Luceafărul, Drama, Teatrul azi, yorick.ro. 

Manuel Pelmuș

Producţiile sale, printre care menţionăm "Outcome", “Punct Fix”, “Still Lives”, “The Gate of the Kiss”, au fost prezentate pe scene de teatru, galerii şi festivaluri de renume precum Tanz Im August din Berlin, TanzQuartier din Viena, deSingel din Anvers şi Judson Church din New York. Spectacolul „Preview” a fost desemnat drept „cea mai importantă producţie a stagiunii 2006-2007” de către criticul austriac Helmut Ploebst, în revista de specialitate Ballettanz International. Din 2012, începe să lucreze din ce în ce mai mult în contextul artelor vizuale. Alături de Alexandra Pirici a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția (2013). Lucrările sale recente au fost expuse la Centrul Georges Pompidou-Paris, Van Abbe Museum-Eindhoven, Para/Site-Hong Kong, Bienala de artă de la Kiev, MOMA Varșovia, Muzeul M -Leuven, Bass Museum -Miami, ș.a. În anul 2012 i s-a decernat Berlin Art Prize for Performing Arts, iar în anul 2015 a primit premiul de excelență al Centrului Național al Dansului - București.

Contactați-ne
Roxana Marin Dans Cult Communication
Roxana Marin Dans Cult Communication
Despre SECȚIA DE COREGRAFIE

CARTIERUL DE DANS este un program curatorial non-profit, initat de Asociația Secția de Coregrafie, pentru a sprijini și promova arta coregrafică. Programul este conceput ca un sistem dinamic, dedicat creației și distribuirii dansului contemporan, prin intermediul proiectelor și programelor publice ce inspiră comunitatea să privească dansul dintr-o altă perspectivă. Prin această abordare, CARTIERUL DE DANS se poziționează ca un mediator activ, ce facilitează o fuziune între artiști și public, în intenția de a dezvolta o platformă de producție, prezentare și contextualizare a dansului în artele contemporane. Website: www.cartieruldedans.com